Aanbod

Veel voorkomende uitdagingen

Laag zelfbeeld

Als hoogsensitief persoon bestaat de kans dat je je altijd 'anders' hebt gevoeld. Je bent namelijk ook in de minderheid, aangezien maar 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief is. Daarnaast kan je als kind de opmerking hebben gekregen om 'niet zo gevoelig te zijn'. Indien dit echter een groot deel vormt van wie je bent, kan je geleerd hebben om je steeds aan te passen aan de omgeving om deze opmerking/afwijzing te vermijden. Door aan de slag te gaan met innerlijk kind werk, kan je leren om je in elke situatie meer dan genoeg te voelen.

Piekeren

Als hoogsensitief persoon kan je geleerd hebben om bepaalde intense gevoelens niet te voelen, waardoor je uit bescherming veel in je hoofd leeft. In plaats van te luisteren naar je gevoel, ga je bepaalde situaties overanalyseren en begin je te piekeren. Door stilaan opnieuw contact te leren maken met zowel onaangenamen als aangename gevoelens, kan je het piekeren en overanalyseren afleren.

Afhankelijkheid in relaties

Doordat je als hoogsensitief persoon geleerd hebt om je aandacht te focussen op de noden van anderen, kan je je in een relatie afhankelijk opstellen. Je kan voelen dat je het nodig hebt om nodig gevonden gevonden te worden. Het kan ertoe leiden dat de noden van je partner, familie of vrienden voor jou belangrijker zijn dan die van jezelf.

Burn-out en bore-out

Als hoogsensitief persoon krijg je veel prikkels binnen die je dan ook nog eens dieper verwerkt. Indien je ook een High Sensation Seeker (HSS) bent, is het eens zo'n uitdaging om het optimale prikkelniveau te vinden. Dit maakt dat je meer kans hebt op een burn-out of bore-out (indien je ook een HSS'er bent). Als hoogsensitief persoon is het dus eens zo belangrijk om te leren je zenuwstelsel en bijgevolg je emoties te reguleren.