Je bekijkt nu Hoe kan je loslaten bij HSP?

Hoe kan je loslaten bij HSP?

In een eerder artikel vertelde ik je reeds Waarom HSP’ers moeilijk kunnen loslaten. Ondanks dat je dit nu weet, geeft het nog steeds geen antwoord op de vraag: Hoe kan je loslaten bij HSP?

In dit artikel deel ik enkele tips over hoe je kan leren loslaten. Enkele tips zullen je wellicht al bekend voorkomen, maar pas je deze tips ook effectief toe? 

Knowledge without action, is like having no knowledge at all.

Ted Nicolas

Accepteren

Vooraleer dat je kan loslaten, is er een andere stap die je eerst dient te nemen, namelijk accepteren. De onderstaande quote geeft duidelijk aan wat ik hier mee bedoel.

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien.

Franciscus van Assisi

Ondanks dat we graag het gevoel willen hebben om gebeurtenissen te controleren, hebben we niet alles in de hand. Accepteren is het opgeven van je verwachtingen, van je wens dat dingen anders zouden moeten zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Het betekent niet dat je passief bent en nooit meer iets wil veranderen. Wél betekent het dat je de realiteit ziet voor wat ze is en niet anders.

Mindfulness is een manier om je bewust te worden van de zaken die je ervaart, maar dat je er niet altijd naar moet handelen. Je bent aanwezig in het moment zelf.

Veel mensen denken bij mindfulness aan meditatie. Ondanks dat meditatie kan helpen om in het moment aanwezig te zijn, zijn er andere eenvoudigere manieren om aan mindfulness te doen.

Een eenvoudige manier is om te stoppen met multitasken. In plaats van steeds tien dingen tegelijk te doen, neem je het voornemen om vanaf nu je aandacht voor 100% op één taak te richten. Een bijkomend voordeel van singletasken, is dat het je helpt tegen stress… En willen we dat niet allemaal?

Ademhaling

Zoals ik ook al aangaf in het artikel Waarom kunnen HSP’ers moeilijk loslaten?, heeft ook stress een effect op de mate waarin we kunnen loslaten.

Het stresshormoon dat in grote mate vrijkomt bij langdurige stress, is cortisol. Door bewust te gaan ademhalen, kan je invloed hebben op je autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelstel bestaat op zijn beurt uit het parasymphatisch en sympathisch zenuwstelsel.

Het parasymphatisch zenuwstelsel zorgt voor de nodige ontspanning. Wanneer dit actief is, helpt het de spieren te ontspannen, begint de spijsvertering te werken, klopt ons hart rustig, krijgt je lichaam meer zuurstof en kan het lichaam zich herstellen.

Je kan zowel liggend, staand, als zittend ademhalingsoefeningen uitoefenen. Kortom: Altijd!

Een goede ratio om je adem te halen is: 1-4-2. Hiermee bedoel ik dat je 1 tel inademt, 4 tellen je adem vasthoudt en 2 tellen uitademt. Wanneer je je adem inhoudt, activeer je je lymfesysteem en voorzie je het bloed van zuurstof. Door langer uit- dan in te ademen, zal je toxische stoffen via het lymfesysteem afvoeren.

Hoe kan je concreet aan de slag gaan?

Stap 1: Ga comfortabel zitten.
Stap 2: Span al je spieren volledig samen en laat weer los.
Stap 3: Focus op je ademhaling en hou 1-4-2 ratio aan.
Stap 4: Blijf herhalen tot je de stress loslaat.

De gouden vraag

Als HSP’er kan je de neiging hebben om dingen te overdenken, aangezien je alle prikkels in rekening wilt nemen. Dit kan er echter toe leiden dat je begint te piekeren, waarbij je probleemoplossend vermogen afneemt.

Nadenken zorgt voor oplossingen, piekeren voor problemen.

Kelly Weekers

Er zijn veel verschillende redenen waarom we piekeren. Eén van de meest voorkomende redenen is dat we denken dat we door te piekeren iets aan het ondernemen zijn; we denken dat het ons helpt. Daarnaast kan het ook zijn dat je denkt dat door te piekeren, je jezelf beschermt van mogelijke pijnlijke emoties.

Wat kan jou helpen om te stoppen met piekeren? Het stellen van de gouden vraag! Dit verloopt als volgt:

Stap 1: Wees je bewust dat je piekert
Stap 2: Benoem waarover je piekert
Stap 3: GOUDEN VRAAG: Kan ik er nu iets aan veranderen.
Indien ja: Ik maak een actieplan.
Indien nee: Ik laat het los. Zeg dit ook herhaaldelijk luidop tegen jezelf.

Wanneer je besloten hebt om het los te laten, kan je ook een activiteit ondernemen die je wat afleiding bezorgt, zoals bijvoorbeeld gaan sporten, gaan wandelen, iets leuks gaan doen met vriendinnen, etc. Blijf je aandacht niet focussen op het loslaten, maar help je gedachten even om zich ergens anders op te focussen.

Grenzen stellen

Als hoogsensitief persoon kan je heel erg gericht zijn op de ander. Zo kan je bijvoorbeeld de emotionele uitdagingen van een ander zien, zonder dat deze persoon het zelf zo ervaart. Goedbedoeld kan je misschien ook proberen om deze persoon te helpen, maar merk je helaas dat je hulp niet echt wordt geapprecieerd.

Als hoogsensitief persoon is het van belang om je grenzen te stellen aan de hand van de volgende twee vragen:

  1. Heb ik een invloed?
  2. Is het mijn verantwoordelijkheid?

Indien je op beide vragen ja antwoordt: Prima! Onderneem actie, want dit zal zeker effect hebben! Dit zijn zaken waar jij je energie in kan steken en ook energie van zult krijgen.

Antwoord je op één van de vragen nee, is het tijd voor jou om je grenzen aan te geven. Zo kan je bijvoorbeeld geen verantwoordelijkheid hebben voor iets waar jij geen invloed op hebt. Daarnaast is het energieverspilling indien je je tijd wenst te steken in iets waar je wel invloed op hebt, maar niet verantwoordelijk voor bent. Leer deze zaken loslaten.

Indien je op beide vragen nee antwoordt, is het zinloos om er energie in te steken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over beslissingen die genomen worden door de overheid. Het heeft weinig zin om hier je energie in te steken, aangezien jij er niets aan kan veranderen én er ook niet verantwoordelijk voor bent.

Schrijven

Writing is the best way to talk without being interrupted.

Jules Renard

Uit onderzoek is gebleken dat schrijftherapie kan helpen bij verschillende hulpvragen, zoals: stress, trauma, rouw, angst- en depressiesymptomen, etc.

Zo vraag ik ook steeds aan mijn coachees om een dagboek bij te houden en geef ik hen regelmatig een schrijfopdracht mee.

Door te schrijven, kan je al je gedachten op papier zetten zonder dat iemand je beoordeelt. (Jijzelf dus ook niet 🙂 ) Dit kan ervoor zorgen dat er bepaalde inzichten of oplossingen voor een probleem naar boven komen. Schrijven kan dus helpen om een situatie van een ander perspectief te zien, maar ook om zorgen los te laten.

Zo zal je bijvoorbeeld merken wanneer je je zorgen deelt met een goede vriendin, je voelt hoe je deze zorgen een beetje kan loslaten. Schrijven kan een gelijkaardig effect hebben.

Daarnaast kan je ook schrijven over bepaalde onderwerpen die je (nog) niet durft te vertellen. Door hierover te schrijven, ga je de juiste woorden kunnen vinden en kan je na een bepaalde tijd je angst om het te vertellen verminderen.

Kom uit je hoofd!

Nu zal je misschien denken: “Dit is makkelijker gezegd dat gedaan….” Zoals reeds eerder aangegeven bij de Gouden Vraag, is het van belang dat wanneer je beslist om een gedachte los te laten, je je hersenen wat ondersteunt in dit proces.

Zo zal het je bijvoorbeeld niet helpen door gewoon binnen te blijven zitten en je te focussen op ‘Ik moet het loslaten‘. Door aandacht te besteden aan een gedachte los te laten, hou je er net aan vast.

Wat wél helpt, is actie ondernemen. Ga naar buiten, maak een wandeling, ga sporten, geef aandacht aan je vriendinnen of familie, kortom: Zoek bewust afleiding in positieve zaken.

Dit zijn de tips die ik aan mijn coachees geef en die ook mij helpen om beter te kunnen loslaten. Ookal lijken ze dus zeer ‘eenvoudig’ te zijn, blijken ze in de praktijk effectief te helpen.

Welke van bovenstaande tips pas jij zelf al toe? Met welke tip zal jij de komende weken aan de slag gaan?

Indien je graag hulp wilt hebben tijdens het proces van leren loslaten, kan je steeds online een kennismakingsgesprek inplannen.

Wil je mij gewoon graag een vraag stellen, mag je steeds mailen naar info@strengthandsensitivity.com.

Indien je graag op de hoogte wilt blijven van nieuwe artikels of events, kan je mij ook volgen op Facebook of Instagram.

Bronnen:
Kelly Weekers – Happy Life 365
Tony Robbins – Je ongekende vermogens


Geef een antwoord