Je bekijkt nu Hoogsensitiviteit en verlegenheid

Hoogsensitiviteit en verlegenheid

Indien je hoogsensitief bent, is de kans groot dat je als kind verlegen werd genoemd. Indien je dit meermaals hoorde, is de kans groot dat je dit bent gaan geloven. Sterker nog: je introduceert jezelf al als een verlegen persoon wanneer je nieuwe mensen ontmoet.

Aangeleerd gedrag

Wat als ik je vertel dat je misschien helemaal niet verlegen bent? Wat als ik je vertel dat je jezelf misschien op een verkeerde manier hebt leren kennen?

Verlegenheid is de angst dat anderen ons niet leuk zullen vinden of niet zullen accepteren. Het is géén permanente karaktertrek, maar een gemoedstoestand. Je kan even verlegen zijn, maar niet voor lange duur.

In tegenstelling tot hoogsensitiviteit is verlegenheid geen aangeboren kenmerk. Je kan verlegenheid wél aanleren. Daarnaast zijn er al verschillende onderzoeken die aantonen dat verlegenheid beïnvloed wordt door externe omstandigheden.

Onderzoek

Een voorbeeld van een onderzoek is deze van Brodt en Zimbardo (1981). Vrouwelijke studenten die zich als extreem zenuwachtig beschouwen, vooral in het bijzijn van mannen, werden vergeleken met niet verlegen vrouwen (de controlegroep).

Er werd de proefpersonen verteld dat ze met het onderzoek de invloed van lawaai wilden nagaan. De vrouwen hadden voor dit onderzoek een gesprek met een man in een lawaaierige omgeving.

De man kreeg de instructie om met elke vrouw op dezelfde manier het gesprek te starten. Hij was niet op de hoogte van de mate van verlegenheid.

Een deel van de verlegen vrouwen kreeg te horen dat hun ‘verlegenheid’ overprikkeling was als gevolg van het lawaai. Verbazend genoeg spraken deze groep vrouwen net zoveel als de vrouwen van de controlegroep. Daarnaast was er ook geen verschil in het nemen van intitiatief tussen beide groepen.

De overige verlegen vrouwen die deze boodschap niet kregen, lieten de leiding van het gesprek aan de man over. Deze vrouwen gedroegen zich inderdaad verlegen.

De deelnemende mannen konden na afloop van het experiment geen onderscheid maken tussen de controlegroep en de verlegen vrouwen die de boodschap van overprikkeling hadden gekregen.

Bewustwording van de verkeerde interpretatie van je overprikkeling, kan al een eerste stap zijn om je minder verlegen te voelen.

Pause-to-check systeem

Naast een verkeerde interpretatie van het terughoudend gedrag, zorgt het pause-to-check systeem bij HSP’ers ervoor dat je verlegen kan overkomen.

Pause-to-checksysteem zal je nu misschien denken? De kans bestaat dat dit de eerste keer is dat je van dit systeem hoort. Laat mij het even gemakkelijk uitleggen aan de hand van een concreet voorbeeld.

Stel, iemand vraagt je mee naar een verjaardag van een kennis. Je komt aan op het feestje en merkt dat alle genodigden in een kring zitten, lekker aan het babbelen. Jij gaat erbij zitten.

Je babbelt niet, maar je observeert. Je probeert de verschillende door elkaar lopende gesprekken te volgen, bekijkt het non-verbale gedrag van de personen en beslist dan bij welk gesprek je je aansluit. Zodra je een onderwerp en/of mensen gevonden hebt met wie je een klik voelt, ben je wel bijna een spraakwaterval. Verlegen, jij?

Herkenbaar? Waarschijnlijk zal je deze situatie herkennen, maar beleef je deze niet zo bewust. (Tot nu toe weliswaar 🙂 )

Dit observeren en analyseren vooraleer tot actie over te gaan, is wat we noemen het pause-to-checksysteem. Het kan hoogsensitieve personen helpen om een overprikkeling aan veel stimuli in een nieuwe omgeving te voorkomen. Je kan het dus zien als een copingsmechanisme.

Voor hoogsensitieve personen is het gevoel dat ze bij anderen hebben zeer belangrijk. Het observeren kan je helpen om je gevoel dat je bij anderen hebt te ontdekken. Zodra jij je op je gemak voelt, zal je zogezegde verlegenheid dus inderdaad niet meer van toepassing zijn. Vertrouw dus ook je gevoel en observatie om een gesprek te starten met mensen bij wie je jezelf kan zijn.

Hopelijk heeft dit artikel je kunnen helpen om iets meer inzicht te krijgen in jezelf.

Indien je graag meer onderzoeken wilt ontdekken ivm HSP, raad ik je de boeken van Elke Van Hoof en Elaine Aron aan. Deze boeken vertrekken steeds vanuit een wetenschappelijke basis.

Ook kan je veel info terugvinden op de website van HSP Vlaanderen.

Indien je vragen hebt, mag je steeds contact met mij opnemen. Voor een kennismakingsgesprek, verwijs ik je graag naar de online tool.

Geef een antwoord