Je bekijkt nu Piekeren? De verkeerde kant op fantaseren!

Piekeren? De verkeerde kant op fantaseren!

Is de binnenkant van jouw hersenpan ook soms op drift? Blijf jij rampscenario’s verzinnen over dingen die waarschijnlijk zelfs niet gebeuren? Kan jij bepaalde gedachten niet loslaten? Wel, piekeren is echt als een gedachtenjungle waar je de weg niet terugvindt!

HSP’ers krijgen meer prikkels binnen en verwerken deze ook dieper. Daarbovenop komt nog dat mensen met HSP vaak perfectionistisch zijn (goed kan altijd beter, rings a bell?). Bovendien hebben veel HSP’ers een sterk rechtvaardigheidsgevoel, waardoor ze zich verantwoordelijk voelen voor ‘het goede doen’. Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je het moeilijk hebt met bepaalde situaties… Stof tot nadenken dus, en wanneer dat ‘nadenken’ niet ophoudt gaat de ‘piekerbal’ aan het rollen.

Piekeren betekent dat dezelfde gedachten opnieuw en opnieuw de kop opsteken, je kan als het ware bepaalde gedachten niet loslaten of onderdrukken. Deze manier van denken kost énorm veel energie, zonder dat het je iets oplevert (uitgezonderd hoofdpijn).

De gevolgen van al dat gepieker zijn je wellicht niet onbekend: Verminderde concentratie, hoofdpijn, buikpijn of een opgeblazen gevoel, slechter slapen, verminderde eetlust, vermoeidheid… Maar de hamvraag is: Hoe stop je dat piekeren, of nog beter, hoe vorm je dat piekeren om naar iets positiefs?

via GIPHY

The key? Weten waarover je piekert. De kans is namelijk groot dat je piekert over dingen die niet per se waar zijn, of niet noodzakelijk zullen gebeuren. Je focust waarschijnlijk enkel op het negatieve. Tijd dus om die zwarte bril om te ruilen voor een blits roze exemplaar! En dat kan je doen door volgende tips toe te passen:

  1. Waar ben je vandaag dankbaar voor? Begin met kleine dingen op te sommen (schrijven kan helpen) waar je je dankbaar voor voelt. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar voor mijn coachees en wat ik van hen kan leren, de bloemen op het aanrecht, het herfstzonnetje, mijn familie en vrienden, mijn verloofde… Wanneer je je daar bewust van wordt, ziet alles er meteen rooskleuriger uit!
  2. Veel HSP’ers denken ‘conflictvermijdend’. Ze zullen minder snel hun gevoelens uiten uit angst om anderen tegen de borst te stoten. Maar wanneer je iets voor jezelf houdt, ontstaan er allerlei scenario’s in je hoofd, bijvoorbeeld over wat de andere zou kunnen denken/ vinden van jou. Gooi het eruit! Vraag maar raak! De werkelijkheid is hoogstwaarschijnlijk minder erg dan de scenario’s die borrelen in je hoofd.
  3. Zoek afleiding. Door creatief bezig te zijn verleg je de focus automatisch op het positieve. Bekijk het als mindfulness. Mindfulness is voor iedereen anders, het houdt in dat je je toelegt op activiteiten waarin je jezelf kan ‘verliezen’, doordat je in een bepaalde flow zit. Sommigen bereiken dat met sporten in de buitenlucht, anderen met schilderen, dansen, schrijven… Kortom, doe dingen waardoor JIJ de tijd uit het oog verliest om het piekeren te vergeten. Haal dus die sportschoenen en penselen maar boven. Of wie weet is meditatie voor jou wel een manier om je focus op het positieve te leggen?
  4. Visualiseer hoe de situatie waar je over piekert positief kan uitdraaien! Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren, laten we dat nu omdraaien, en visualiseer hoe je de situatie wel graag zou zien. Zo kan je ook meteen bedenken welke acties je kan ondernemen om je visualisaties werkelijkheid te laten worden.
  5. Las een piekermomentje in! Tegenstrijdig? Helemaal niet! Piekeren hoeft helemaal niet zo’n probleem te vormen, als je het maar constructief doet! Laat jezelf toe (eventjes) te piekeren, schrijf deze gedachten op en ga hier kritisch mee om. Belangrijk is dat je hier een timeframe op zet: Door bijvoorbeeld een timer op te zetten van een kwartiertje, kan je ‘ongestoord’ piekeren. Wedden dat je het trouwens geen kwartier volhoudt?

Pieker je over iets, gebruik dat dan om voor jezelf te ontdekken waar je mee zit, en te kijken hoe je hiervoor actie kunt ondernemen! Neem het heft in eigen handen!

Klinkt nog niet zo makkelijk? Ga nu ook niet piekeren over piekeren, bekijk het als een leerproces. Babysteps! Uiteindelijk zal je merken dat je minder energie verspilt aan gedachten die nergens toe leiden… tenzij je daardoor actie onderneemt natuurlijk… Roze bril, remember!

Ben je op zoek naar een coach die jou kan helpen om met piekeren om te gaan? En zou je graag willen nagaan of ik deze persoon kan zijn? Aarzel dan niet om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Wil je me graag eerst wat beter leren kennen, kan je mij volgen op mijn Instagram waar ik nog meer tips en kennis deel over hoogsensitiviteit.

Veel liefs,

Laura

Geef een antwoord