Ondanks dat er zeer veel gesproken wordt over hoogsensitiviteit, bestaan er momenteel nog zeer veel mythes. Door het gebrek aan kennis, hebben velen onder ons een negatief beeld over hoogsensitiviteit, wat maakt dat HSP’ers het soms moeilijk vinden om dit te delen.
In dit artikel deel ik de 7 meest voorkomende mythes over hoogsensitiviteit en waarom ze niet echt zijn:
-
Hoogsensitiviteit is een nieuwe hype
Aangezien het wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit nog in haar kinderschoenen staat, kan ‘hoogsensitiviteit’ voor velen een nieuw begrip zijn.
De Highly Sensitive Person Scale werd pas in 1994 ontwikkeld door de Amerikaanse Elaine en Arthur Aron. Aangezien het om een eenvoudige zelftest gaat die bestaat uit 27 vragen, werd de test niet door iedereen als betrouwbaar aanschouwd.
Uit later onderzoek van Smolewka ea. blijkt de test wel geldig te zijn om hoogsensitiviteit na te gaan.
Sinds 1994 is het onderzoek naar hoogsensitiviteit toegenomen, ook in Europa. Dit maakt dat de kennis omtrent het begrip steeds groter wordt en er dus ook meer over gesproken wordt.
-
HSP is een stoornis
Helaas wordt ‘hoogsensitiviteit’ vaak negatief bekeken. Sommigen denken dat het gaat om ‘aanstelgedrag’ of denken dat dit personen zijn die ‘wat extra aandacht willen vragen’.
HSP is géén stoornis of aandoening. Het is een persoonlijkheidskenmerk. Je bent het of je bent het niet.
Aangezien hoogsensitiviteit maar bij 15 tot 20 % van de bevolking voorkomt (en jawel hoor, evenveel bij mannen als vrouwen), behoren deze personen tot een minderheid. In onze maatschappij worden minderheden al snel als ‘afwijkend’ of ‘niet normaal’ beschouwd, waardoor we het al snel bestempelen als een ‘stoornis’..
-
Hoogsensitiviteit = Hooggevoeligheid
Ik zie maar al te vaak dat ‘hoogsensitiviteit’ en ‘hooggevoeligheid’ door elkaar worden gehaald. De twee begrippen betekenen echter niet hetzelfde. ⠀
Wanneer ik spreek over hoogsensitiviteit, spreek ik namelijk over het kenmerk van diepe prikkelverwerking. Het is een kenmerk waarmee je geboren wordt: Je bent hoogsensitief of je bent het niet. ⠀
⠀
Personen die hoogsensitief zijn, missen een soort van filter in hun hersenen, waarbij alle prikkels binnenkomen. Bijvoorbeeld wanneer je in een ruimte zit waarin meerdere personen tegelijk aan het spreken zijn, kan het voor jou moeilijk zijn om je te focussen op je gesprekspartner. Alle andere prikkels van de andere gesprekken komen namelijk ook binnen. Daarnaast worden deze prikkels ook nog eens dieper verwerkt dan bij personen die niet hoogsensitief zijn. ⠀
⠀
Deze diepe prikkelverwerking maakt dat hoogsensitieve personen snel ‘overprikkeld’ kunnen geraken. Je kan een overprikkeling bij jezelf herkennen wanneer je merkt dat je een nood begint te voelen om jezelf even terug te trekken. Het is belangrijk dat je als hoogsensitief persoon naar je lichaam luistert. Indien een overprikkelde periode namelijk te lang duurt, kan je inderdaad tijdelijk hooggevoelig worden. ⠀
⠀
Hooggevoeligheid wordt onder andere gekenmerkt door het hebben van extreem emotionele reacties. Deze emotionele reacties zijn dus geen kenmerk van hoogsensitiviteit, maar van hooggevoeligheid. In tegenstelling tot hoogsensitiviteit word je niet geboren met hooggevoeligheid en is iedereen hier vatbaar voor. Iedereen kan namelijk een hooggevoelige periode hebben wanneer je lichaam onder druk staat, bijvoorbeeld door aanhoudende stress, een slaaptekort, het verlies van een geliefde, etc. Indien je in een hooggevoelige periode zit, kan ook jij gevoelig zijn voor externe prikkels zoals geluiden of fel licht. Dit betekent niet dat je ook hoogsensitief bent. ⠀
-
HSP’ers bezitten over bovennatuurlijke krachten
Fout, fout en nog eens fout. HSP’ers hebben absoluut geen zesde zintuig. Wél is het zo dat de informatie van de 5 zintuigen op een diepere manier verwerkt wordt. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat HSP’ers bepaalde subtiele gedragsveranderingen sneller zullen opmerken en analyseren, dan niet HSP’ers.
-
HSP’ers zorgen graag voor anderen
Het klopt dat HSP’ers zeer hoog scoren op empathisch vermogen. HSP’ers kunnen makkelijk vanuit de gedachten en gevoelens van een ander vertrekken. Ze kunnen makkelijk invoelen vanuit de andere persoon, zonder mee te leven vanuit hun eigen gevoelens. Dit betekent nog niet dat ze het daarom ook leuk vinden om voor anderen te zorgen.
Wél kan het een valkuil zijn van hoogsensitieve personen om steeds voor anderen te zorgen, aangezien dit zo natuurlijk loopt.
-
HSP’ers kunnen geen leiding geven
Het klopt dat HSP’ers snel overprikkeld kunnen geraken.. Dit betekent nog niet dat ze om deze reden geen goede leidinggevende kunnen zijn.. Integendeel! Aangezien HSP’ers zeer goed kunnen aanvoelen wat anderen nodig hebben, kunnen zij voor medewerkers een aangename leidinggevende zijn. De hersenen van HSP’ers zijn op zo’n manier georganiseerd, dat pro-sociaal gedrag en creativiteit nog sterker aanwezig zijn dan bij niet-HSP’ers. Daarnaast geloven ze in het principe van failing forward, groei vanuit falen. Leuke kenmerken voor een people manager, of niet?
-
HSP’ers hebben extra zorg nodig
Nogmaals wil ik benadrukken dat hoogsensitiviteit geen aandoening is, maar een persoonlijkheidskenmerk. En waarom zou je voor een bepaald persoonlijkheidskenmerk meer of andere zorg nodig hebben?
Wél is het van belang voor HSP’ers om voor zichzelf na te gaan hoe hij/zij overprikkeling kunnen voorkomen.
Zou je graag meer informatie willen over hoogsensitiviteit? Aarzel dan niet om het gratis ebook ‘HSP Gids voor beginners’ te downloaden.
Ook kan je online de HSP zelftest doen.
Daarnaast kan je mij ook volgens op social media zoals Instagram en Facebook, waar ik meer informatie deel.
Een kennismakingsgesprek kan je ook online inplannen.
Bronnen:
Hoogsensitiviteit van Elke Van Hoof
Eerste hulp bij hoogsensitiviteit van Elke Van Hoof
Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave van Susan Marletta Hart