Je bekijkt nu Het belang van je zenuwstelsel in het vinden van rust en verbinding (1)

Het belang van je zenuwstelsel in het vinden van rust en verbinding (1)

Het is hier even stil geweest op mijn blog… In de afgelopen twee jaar heb ik echter veel kennis opgedaan. Dit dankzij opleidingen, boeken, podcasts, maar uiteraard ook het fulltime begeleiden van hoogsensitieve personen. In de afgelopen twee jaar ben ik me meer gaan verdieping in de werking van het zenuwstelsel, alsook in trauma. Zo ontdekte ik namelijk dat trauma nog veel intensere sporen kan nalaten bij mensen die hoogsensitief zijn. Graag wou ik ontdekken wat de gevolgen hiervan waren en uiteraard ook welke tools zouden kunnen helpen in het helingsproces. In dit artikel vertel ik je meer over hoe het tot rust brengen van je zenuwstelsel, een positief effect heeft op je emotionele en mentale welzijn. Ook vertel ik je hoe het een positieve impact heeft op het verbinden met anderen.

Het belang van je zenuwstelsel

Je zenuwstelsel speelt een belangrijke rol op gebied van verschillende processen in je lichaam. Denk maar aan de werking van je organen, je spierspanning, je ademhaling, je hormoonproductie, werking van je immuniteit. Ook je bewustzijn, creativiteit, empathie en emoties worden beïnvloed door je zenuwstelsel. Bewustzijn over de werking van je zenuwstelsel kan dus heel nuttig zijn.

Om de info behapbaar te maken, heb ik erover gekozen om de info in een aantal artikels te schrijven. In dit artikel zal ik je meer vertellen over de onderverdeling van je zenuwstelsel. In de volgende artikels zal ik verder dieper ingaan op bepaalde aspecten hiervan.

Je zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in je dagelijks functioneren en is het cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Zo bestaat je zenuwstelsel uit verschillende onderdelen die samenwerken om informatie te verwerken en signalen te sturen doorheen je lichaam.

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het perifere zenuwstelsel omvat de zenuwen die zich buiten je centrale zenuwstelsel bevinden. Deze zenuwen lopen naar je organen die verspreid zitten over heel je lichaam. Dit perifere zenuwstelsel kan je dan weer opdelen in het somatische zenuwstelsel en autonome zenuwstelsel. Het somatische zenuwstelsel regelt de bewuste bewegingen van je lichaam, denk maar aan je skeletspieren van je armen en benen. Hier kan je bewust een invloed op uitoefenen. Het autonome zenuwstelsel regelt dan weer je automatische/onbewuste processen zoals onder andere je ademhaling, slaap, hartslag, zweetproductie en spijsvertering. Dit zijn de processen die dus blijven doorlopen, zonder dat je er bewust bij stilstaat.

Je gas- en rempedaal

Dit autonoom zenuwstelsel, wordt dan weer verder opgedeeld in twee standen: De sympathische en parasympathische modus.

Als het nu even complex wordt, kan de onderstaande afbeelding je helpen om een overzicht te krijgen:

Onderverdeling zenuwstelsel

Wanneer je sympathische modus actief is, ben je alert. Je lichaam maakt allerlei stresshormonen aan, zoals onder andere adrenaline, om in beweging te komen. Dit maakt dat je ademhaling oppervlakkiger wordt, je hartritme en bloeddruk stijgen, je buikspieren samentrekken, je zweetklieren actief worden, je arm- en beenspieren zich opspannen en je spijsvertering on hold wordt gezet. Kortom: Je lichaam bereidt zich voor om te gaan vechten- of vluchten.

Wanneer je parasympathische modus actief is, is je zenuwstelsel/lichaam in rust en herstel. Je ademhaling is diep, je hartritme en bloeddruk dalen, je buikspieren ontspannen, je zweetproductie neemt af, je arm- en beenspieren ontspannen en je spijsvertering loopt rustig voort.

Kort samengevat: Wanneer je sympathische modus actief is, voel je stress. Wanneer je paarsympathische modus actief is, voel je rust. De onderverdeling van de sympathische en parasympathische modus, kan je eigenlijk vergelijken met de gas- en rempedaal van een auto.

Sympathische en parasympathische modus

Het belang van rust voor het ervaren van connectie

Je hebt beide modi nodig; Stress kan namelijk ook helpend zijn, het brengt je in beweging. Indien je lichaam echter te lang onder stress staat, gaat het cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon dat indien het te lang aanwezig is in je lichaam het neurotoxisch kan gaan werken. Je kan je bijvoorbeeld minder goed concentreren, je onthoudt niet meer zo goed, je kan last hebben van ‘brainfog’ etc. Zoals je wel kan inbeelden is het dus van belang om een goede balans te vinden tussen de twee modi.

Naast het zorgen voor herstel, zorgt de parasympathische modus voor het kunnen verbinden met je gevoel, alsook met anderen. Indien je namelijk in de sympathische modus bent, denkt jouw lichaam enkel aan overleven. Het denkt er niet aan om connectie te maken met jouw gevoel of een verbindend gesprek aan te gaan. Op het moment dat je je in de sympathische modus bevindt, denk je namelijk enkel aan het ontwijken van gevaar. Het voelt zich niet veilig. Het leren om je zenuwstelsel tot rust te brengen, kan de verbinding met je omgeving verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld verklaren waarom het hebben van een burn-out vaak ook een impact kan hebben op een relatie. Een relatie kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op een burn-out of soms zelfs mede de oorzaak zijn.

Hoe breng je je zenuwstelsel tot rust?

Merk je bijvoorbeeld dat het voor jezelf moeilijk is om verbinding te maken met anderen, stel jezelf dan de vraag of je je in de rust- of overlevingsmodus bevindt. Indien je merkt dat je inderdaad vaak onder stress staat, kunnen de volgende activiteiten jou onder andere helpen om van de sympathische modus in de parasympathische modus te komen:

  • Ademhalingsoefeningen die je nervus vagus stimuleren
  • Yin yoga
  • Wandelen in de natuur
  • Luisteren naar muziek
  • Gezond eten
  • Ritmische beweging, zoals bijvoorbeeld dansen

Soms kan het echter zijn dat je merkt dat ondanks de acties die je onderneemt om tot rust te komen, je het gevoel hebt dat je ‘aan’ blijft staan. Je kan het gevoel hebben dat je ondanks alle inspanningen onder stress blijft staan. In dat geval kan het komende artikel over de nervus vagus je meer inzicht geven over waarom dit het geval is.

Indien je meer wenst te leren over de werking van het zenuwstelsel, kan je steeds mijn gratis video Gezonde geest in een gezond lichaam bekijken.

Liefs,

Laura

Geef een reactie