Je bekijkt nu Het vinden van je passie als hoogsensitief persoon

Het vinden van je passie als hoogsensitief persoon

Het volgen van je passie. Het is volgens mij de nummer 1 raad die gegeven wordt om een gelukkig leven te leiden. Het woord ‘passie’ kan echter enorm veel druk leggen indien je je passie nog niet gevonden hebt. Zo leer ik meermaals coachees kennen die ‘hun passie nog niet ontdekt hebben’. Ze vertellen mij dit alsof dit zou betekenen dat ze gefaald hebben.

Indien jij je passie al gevonden hebt, dan is dit artikel wellicht niet voor jou. Dit artikel is voor diegenen die niet gelukkiger worden van de zoektocht naar hun passie. Integendeel, de zoektocht maakt hen onzeker, het laat hen twijfelen aan zichzelf. 

Lieve jij die dit leest en dit gevoel herkent… Je hebt niet gefaald, er is niets mis met jou en je bent zeker niet alleen.

In dit artikel wil ik enkele inzichten delen over het vinden van je passie als hoogsensitief persoon. Hopelijk kunnen deze jou helpen om de druk voor jezelf wat lager te leggen.

Wat er niet verteld wordt…

Op social media zie je steeds vaker mensen die de moed tonen om hun job te verlaten om hun passie te volgen. Of hoor je verhalen van mensen die er opeens in slagen om financieel vrij te zijn dankzij hun droomjob.. Super motiverend toch om deze verhalen te lezen? 

Wel, dat is niet altijd het geval… Het lezen van deze verhalen kan helaas de druk nog wat meer verhogen.. ‘Hoe komt het dat andere dit wel ontdekken en ik niet?’ Ondanks dat er een trend is op social media om steeds meer authentieke verhalen te delen, zijn de positieve verhalen nog steeds in de meerderheid. En dat valt ook te begrijpen… Wat dus vaak niet getoond wordt, is het traject dat mensen hebben afgelegd om te ontdekken wat hun passie is. Misschien hebben ze hiervoor wel 10 verschillende jobs gedaan, vooraleer dat ze wisten wat ze écht wilden doen. Dus wees voorzichtig als je je wilt vergelijken met anderen die wel al hun passie gevonden hebben… Ook voor hen was het een zoektocht. 

Meerdere interesses

Als HSP’er kan het eens zo moeilijk zijn om je passie te ontdekken. Hoogsensitieve personen kunnen al snel een onderwerp interessant vinden wat maakt dat je wellicht uiteenlopende interesses hebt. Dit kan het dus eens zo moeilijk maken om je passie te ontdekken. Eigenlijk is het een luxeprobleem, want er zijn zoveel interessante onderwerpen, hoe kan je er nu één kiezen?

Daarnaast kan het zijn dat je al verschillende jobs geprobeerd hebt. Deze jobs waren bij de start interessant, maar na een tijd merkte je dat je toch iets anders wilt. Je dacht misschien dat het je passie was, maar dit bleek helaas toch niet zo te zijn. Als je dit meermaals hebt meegemaakt, kan dit ertoe leiden dat je aan jezelf begint te twijfelen.

Dit patroon van vol enthousiasme starten aan een job en vervolgens er toch snel op uitgekeken zijn, is iets wat vaak voorkomt bij HSP’ers. Indien je dan ook nog een High Sensation Seeker blijkt te zijn, kan dit eens zo sterk aanwezig zijn. Voor HSS’ers kan het leuk zijn om dingen bij te leren, maar zodra je merkt dat je dit onder de knie hebt, wil je wellicht een nieuwe uitdaging. 

Toegevoegde waarde

Eén van de kenmerken van hoogsensitieve personen, is het idealisme. Op de één of andere manier, wil je een bijdrage leveren. Hierbij moet je niet meteen denken aan het redden van de planeet, maar het kan ook op kleinere schaal. Je wilt zien hoe je impact kan hebben op het leven van je klanten, in het bedrijf, etc. 

Soms kun je deze toegevoegde waarde ook vinden in je vrije tijd, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Al vaak merken hoogsensitieve personen dat ze deze dit gevoel ook willen ervaren in hun job. 

Perfectionisme

Als hoogsensitief persoon is de kans groot dat je de lat voor jezelf heel hoog legt. Als je in je omgeving ziet dat anderen wél hun passie volgen, ga je dit ook van jezelf verwachten. Indien één van deze personen dan ook nog jonger is dan jou, zal dit zeker de druk niet verlagen. Het vinden van je passie gebeurt echter niet in 1,2,3…. (Hierover later meer…)

Verwachtingen

Volgens Tony Robbins is één van de oorzaken van ongelukkig zijn dat je huidige leven niet overeenkomt met je verwachtingen. Dit maakt dat het volgen van je passie je soms net minder gelukkig kan maken. Laat mij dit even illustreren aan de hand van een concreet voorbeeld.

Anna is een ambitieuze vrouw van 30 jaar. Op haar 18 jaar had ze al een heel stappenplan uitgestippeld voor haar leven. Haar stappenplan zag eruit als volgt:

  • 23 jaar: Afstuderen
  • 23 jaar: Droomjob vinden
  • 24 jaar: Alleen gaan wonen
  • 25 jaar: Haar droomman leren kennen
  • 26 jaar: Gaan samenwonen
  • 28 jaar: Trouwen
  • 30 jaar: Een huis kopen

Daarnaast hebben we Sanne die momenteel ook 30 jaar is. Sanne is eigenlijk niet zo’n planner. Ze had op haar 18e wel een bepaalde volgorde hoe ze wenste dat haar leven zou verlopen, maar geen concreet plan. Zij zag haar toekomstig leven in de volgende volgorde verlopen:

  1. Afstuderen
  2. Werk vinden
  3. Alleen gaan wonen
  4. Partner leren kennen
  5. Trouwen? Kinderen? Geen idee…

Stel je nu voor, dat zowel Anna als Sanne hun leven er als volgt zou uitzien op 30 jarige leeftijd: Beiden hebben een job die ze eigenlijk niet zo leuk vinden, huren ze een appartement met een vriendin en zijn ze single.

Wie van de twee is volgens jou het gelukkigst?

Ze hebben beiden dezelfde levensomstandigheden en toch zal één van de twee personen gelukkiger zijn dan de ander. De persoon die wellicht gelukkiger zal zijn is Sanne, diegene die minder gelukkig zal zijn is Anna.

Waarom? Omdat het huidige leven dat Anna leidt, niet overeenkomt met wat ze verwacht had.

Alles hangt dus af van de verwachtingen die je hebt van je leven. Als jij dus verwachtte dat je tegen je 25e je passie als ontdekt zou hebben en dit op 30 jarige leeftijd nog steeds niet het geval is, kan dit er toe leiden dat je niet gelukkig bent.

In deze situatie kan je twee dingen doen: Of jezelf forceren om je passie te vindenOf je verwachtingen bijstellen. En hierdoor kom ik dus bij het volgende….

Groeien naar je passie

Barrie Jaeger, auteur van ‘Blijf je werk de baas voor hoogsensitieve personen’, beschrijft een heel mooie proces over hoe je als HSP’er je passie kan ontdekken. Volgens haar kan je enkel je passie ontdekken, door te groeien als persoon. Zo herkent ze het patroon waarbij hoogsensitieve personen groeien van een job van sleur, naar ambacht naar calling of passie

Persoonlijk vond ik het heel mooi om dit te lezen, aangezien dit volgens mij ook kan helpen om je ervaringen te herkaderen. Zo zal geen enkel job die je gedaan hebt verloren tijd zijn, indien je jezelf beter hebt leren kennen. Weten wat je niet wilt, helpt namelijk ook bij het leren ontdekken van wat je wel wilt. 

Stappenplan

Daarnaast zijn er voor hoogsensitieve personen enkele andere stappen die nodig zijn voor het ontdekken van je passie, namelijk: 

  1. Het accepteren van je sensitiviteit. Volgens mij is dit niet enkel de eerste stap naar het vinden van je passie, maar ook naar het accepteren van jezelf. Het ontdekken van je passie vereist namelijk dat je authentiek gaat leven. Authetiek leven kan niet zonder jezelf te accepteren zoals je bent en dit te omarmen. 
  2. Waardeer de stappen die je al gezet hebt: Vier ook elke kleine stap die je reeds gezet hebt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe studie bent gestart, GO YOU! Als je hebt ontdekt dat je job écht niets voor jou is, GOOD JOB! Alle kleine stappen die je onderneemt, zullen je dichterbij je passie brengen. Leer deze ook te (h)erkennen en  hier dankbaar voor te zijn.
  3. Ken en respecteer je limieten: Als HSP’er heb je een extra uitdaging ogv je werk uitvoeren, namelijk het vermijden van overprikkeling. Twee elementen die hierin een belangrijke rol spelen zijn: Time management en zelfzorg. Maak er een prioriteit van om beiden goed onder te knie te hebben.
  4. Communiceer je grenzen naar anderen: Wat accepteer je wel en wat accepteer je niet? Net zoals het accepteren van je sensitiviteit, kan deze stap erbij helpen om authentieker in het leven te staan. Daarnaast geeft het je ook meer energie om je te focussen op het vinden van je passie. 

Volgen van je energie, niet je passie

Wat volgens mij van belang is, is volgen van wat jou energie geeft. Dit is namelijk veel concreter en tastbaarder. Volgens mij kan dit er ook toe leiden dat je je passie ontdekt.

De reden waarom ik de jou duidelijk markeer, is omdat je als HSP’er er gevoelig voor kan zijn om voornamelijk te doen wat anderen van jou verwachten. Dit kan ervoor zorgen dat je eigenlijk niet goed weet wat je leuk vindt of wat jou energie geeft.

Probeer voor jezelf te ontdekken welke activiteiten jou energie geven. Deze activiteiten kunnen werkelijk alles zijn. Dit hoeven geen activiteiten te zijn die de mensheid verder vooruit helpen; Ze dienen jou gewoon een positief gevoel te geven, het is zo simpel als dat. Vaak kan je deze activiteiten herkennen door het feit dat de tijd opeens vooruit vliegt wanneer je ermee bezig bent. Activiteiten die jou energie vragen, kunnen er voor zorgen dat je stress ervaart of dat je er lusteloos van wordt.

De volgende vragen kunnen jou alvast helpen om te ontdekken wat JIJ leuk vindt:

  • Welke activiteiten deed je als kind graag en doe je nu nog steeds?
  • Met welke activiteiten die je graag als kind deed, ben je gestopt? En waarom?
  • Welke activiteiten doe je het liefst op een vrije dag?
  • Naar welke activiteiten ben je nieuwsgierig? Waarom heb je ze nog niet getest?
  • Naar welke personen kijk je op en waarom?
  • Met welke activiteiten vergeet je de tijd? (Vb. Wandelen, lezen, schrijven, sporten, een opleiding volgen, koken, etc.)
  • Indien het gaat om je job: Welke taken kun je moeiteloos doen? Welke taken doe je het liefst?

De kracht van nieuwsgierigheid

Elizabeth Gilbert beschrijft heel mooi hoe niet het volgen van je passie, maar het volgen van je nieuwsgierigheid leidt tot een creatief leven. Volgens mij geldt dit niet enkel voor een creatief leven, maar ook een gelukkig leven

Elizabeth Gilbert beschrijft het zeer mooi aan de hand van de volgende tekst:

I believe that curiosity is the secret. Curiosity is the truth and the way of creative living. Curiosity is the alpha and omega, the beginning and the end. Furthermore, curiosity is accessible to everyone. Passion can seem intimidatingly out of reach sometimes – a distant tower of flame, accessible only to geniuses and those who are touched by God. But curiosity is a milder, quieter, more welcoming, and more democratic entity. The stakes of curiosity are also far lower than the stakes of passion. Passion makes you get divorced and sell all your possessions and shave your head and move to Nepal. Curiosity doesn’t ask nearly so much of you. In fact, curiosity only asks one simple question:

“Is there anything you’re interested in?

Anything?

Even a tiny bit?

No matter how mundane or small?”

(Elizabeth Gilbert uit Big Magic)

En is het geen voordeel dat net nieuwsgierigheid ook een kenmerk is van hoogsensitieve personen? 

Ik hoop dat dit artikel jou enkele inzichten heeft gegeven over het volgen van je passie. 

Indien je graag hulp wilt hebben bij jouw groeiproces, kan je steeds een kennismakingsgesprek inplannen.

Voor meer inspiratie, kan je steeds mijn Instagram account volgen, waarop ik dagelijks informatie deel.

Liefs,

Laura

Geef een antwoord