Je bekijkt nu Hoe ik mijn hoogsensitiviteit heb leren omarmen

Hoe ik mijn hoogsensitiviteit heb leren omarmen

Amai, wat ben ik blij om jou te zien vandaag… Ik heb echt wel nood aan dit gesprek, want ik heb enkele zware weken achter de rug… 😅

Je ziet er thans goed uit hoor, Laura?

Stilte.

Het was mijn psycholoog Ann die op deze manier reageerde toen ik aangaf dat het niet zo goed met mij ging… Na maanden van mij steeds meer en meer futloos te voelen, besloot ik om te starten met job coaching. Ann was gespecialiseerd in hoogsensitiviteit (HSP). Deze term had ik wel vaker gehoord, maar ik kende er nog niet zoveel van. Ik herkende mij echter in de beschrijving op de website en wou het dus een kans geven. Het was mijn tweede gesprek met Ann en ik voelde hoe enorm teleurgesteld ik was door deze reactie. Ik had tot dan namelijk nooit geleerd om hulp te vragen…

(Kleine kanttekening: Enkele jaren later besef ik dat ik op een lachende manier zei dat ik mij niet goed voelde. Ik begrijp de dag van vandaag wél waarom ze op deze manier reageerde 🙏🏼)

De reden waarom ik wou starten met job coaching, was omdat ik niet wist welke richting ik wou uitgaan in mijn carrière. Het leek of ik geen idee meer had wie ik was of wat ik wou in mijn leven.

Aangezien mijn psycholoog niet echt erkende wat er aan de hand was, besloot ik naar een dokter te gaan. Deze herkende meteen enkele kenmerken van een beginnende burn-out.

‘Ik? Een burn-out?’ Ik was 25 jaar en had gedurende 5 jaar mijn studies met meerdere jobs en pendelen gecombineerd… Hoezo zou ik nu één vaste job niet aankunnen?

Ik kon en wou het niet geloven. De dokter wilde mij enkele weken thuis voorschrijven, maar dat wilde ik niet accepteren… In één week zou er volgens mij veel kunnen gebeuren en dat was gelukkig ook het geval.

Tijdens deze één week heb ik voornamelijk 2 dingen gedaan: Geslapen en onderzoek gevoerd naar burn-out. Al snel ontdekte ik dat er ook een link bestond tussen burn-out en hoogsensitiviteit. Ik zag het als een teken om mij eindelijk eens te verdiepen in dit kenmerk. Ik kocht meteen het boek ‘Van opgave naar gave’ van Susan Marletta-Hart en ik startte mijn onderzoek.

Opeens werd het duidelijk dat ik mij toch wel in zeer veel kenmerken van hoogsensitiviteit herkende. Zo kon ik eindelijk begrijpen waarom ik:

  • Mij al die jaren zo ‘anders’ had gevoeld
  • Het moeilijk vond om in een open office te werken
  • De gemoedstoestand van mijn collega’s overnam
  • Situaties/Reacties kon overdenken
  • Het moeilijk vond om te werken voor een bedrijf dat zeer weinig oog had voor het menselijke aspect
  • Zo’n moodswings had

Kortom: Ik begreep eindelijk mezelf!

Na één week van rust en het opdoen van verschillende inzichten rond HSP/mezelf, keerde ik terug naar het werk. Ik wist wat me te doen stond: Mijn ontslag indienen. Mijn werkgever deed echter een tegenvoorstel: Wat als ik nu zelf een job zou creëren?

Vanuit het idee dat iedereen een tweede kans verdient, ging ik akkoord. Ik stelde een functie voor waarbij er aandacht werd geschonken aan het welzijn van de mensen. Hierdoor hoopte ik het verloop en aantal gevallen van burn-out te laten dalen. Ik stelde duidelijke voorwaarden: Ik zou elke dag tot maximum 18:30 werken én ik zou minstens 1 dag/week thuiswerken. Zo gezegd, zo gedaan.

In tussentijd focuste ik mij op mijn persoonlijke ontwikkeling. Nu ik wist dat ik hoogsensitief was, wilde ik leren hoe ik hier op een positieve manier mee kon omgaan. Hoe kon ik namelijk leren om van dit kenmerk een gave ipv opgave te maken?

In dit artikel deel ik hoe ik mijn hoogsensitiviteit heb leren omarmen en kunnen inzetten als één van mijn talenten:

1/ Info opzoeken over HSP

Gelukkig ben ik iemand die heel graag bijleert. Het was voor mij dus ook pure ontspanning om meer te leren over HSP. Dagelijks las ik artikels of boeken die mij meer inzichten gaven over dit persoonlijkheidskenmerk. Op deze manier leerde ik mijn valkuilen en noden kennen als hoogsensitief persoon. Uiteraard ontdekte ik ook de positieve kenmerken van HSP, maar deze kon ik nog niet echt voelen… Na enige tijd kwam ik ook tot de ontdekking dat ik kenmerken van High Sensation Seeking (HSS) vertoon. Dit kon verklaren waarom ik mij snel verveel en ik steeds een nood ervaar om nieuwe prikkels op te doen. Dit leek namelijk het tegenovergestelde te zijn van hoogsensitiviteit…

2/ Aanpassen levensstijl

Dankzij de informatie die ik zowel over HSP als HSS vond, begon ik stilaan mijn leven anders in te delen. Zo is het belangrijk dat je als hoogsensitieve HSS’er, je rustmomenten al inplant. Zo zorgde ik ervoor dat ik tijdens mijn weekends enkele vrije uren had, om te kunnen bekomen van de werkweek. Daarnaast verplichtte ik mezelf om minstens 1u per dag een pauze in te lassen. (Wat op dat moment niet zo vanzelfsprekend was in het bedrijf waar ik werkte…) Tijdens dit uur plande ik iets in voor mezelf. Zo ging ik voor een wandeling, een massage, eten in mijn favoriet restaurant, afspreken met een vriendin, etc. Dit uur was volledig voor mezelf bestemd en ik was niet meer beschikbaar voor mijn werkgever.

3/ Grenzen stellen

Grenzen stellen naar mijn werkgever was voor mij een enorme uitdaging. Als mijn werkgever verwachte dat ik tot 20:00 zou werken, ging ik voor 20:30 niet naar huis. Ik deed er alles aan om de objectieven te halen die werden vooropgesteld, ondanks dat ze niet realistisch waren. Dit wou ik dus veranderen; Mijn eigen gezondheid ging vanaf nu op de eerste plaats komen.

Daarnaast begon ik ook grenzen aan te geven aan mijn toenmalige vriend, mijn vriendinnen, etc. Iedereen was erg gewoon dat ik overal steeds ‘ja’ op zei. Door steeds overal ‘ja’ op te zeggen, dacht ik ruzie te vermijden en dat anderen mij leuk zouden blijven vinden. Ik ontdekte dat door steeds gericht te zijn op de noden van anderen, ik mijn eigen behoeften niet kende. Ik besloot om niet meer zomaar ‘ja’ te zeggen op elk verzoek. Wanneer iemand mij een vraag stelde, gaf ik aan dat ik dit eerst even moest bekijken. Ik was erop voorbereid dat niet iedereen dit zo aangenaam zou vinden… (Nu verloopt ‘nee‘ zeggen trouwens heel erg makkelijk en zonder schuldgevoel 🙃)

4/ Bucketlist uitvoeren

Eén van mijn favoriete feel good movies, is de ‘The Bucket List’ met Morgan Freeman. Ondanks dat ik elke keer opnieuw zo’n lijstje maakte, deed ik er niets mee. Ik besloot om een nieuwe lijst te maken en mij hier aan te houden. Enkele zaken die op mijn lijstje stonden waren:

  • Starten met yoga
  • Gitaar leren spelen
  • Naar Azië reizen
  • Naar Cuba reizen
  • Starten als zelfstandige
  • Een life coach opleiding volgen
  • Een NLP coach opleiding volgen
  • Een blog starten

Van heel dit lijstje, zijn er maar 2 dingen die ik nog niet gedaan heb. En ondertussen heb ik er ook nog enkele nieuwe doelen aan toegevoegd 🤣

Voor mij was het echter heel erg belangrijk dat ik deze dingen voor mezelf deed. Ik deed namelijk zelden iets voor mezelf… Dankzij het behalen van deze doelen, voelde ik mijn zelfvertrouwen stijgen. Ik deed namelijk dingen die paste bij wie ik was.

5/ Energiemanagement

Om mezelf beter te leren kennen, ging ik na welke activiteiten mij energie gaven en energie kostten. Ik deed dit door een dagboek bij te houden. Zo probeerde ik bepaalde patronen te herkennen: ‘Wanneer voelde ik mijn mood switchen? Wat maakte mij blij vandaag?‘ Op basis van deze info, paste ik mijn planning aan. Zo plande ik dus voor mezelf 1 uur pauze en vulde ik dit met activiteiten die me energie gaven.
Daarnaast ging ik ook na welke personen mij energie gaven en wie dat mij energie koste. Ook hiervoor was mijn dagboek heel erg nuttig. Door deze oefening te doen, kan je leren als hoogsensitief persoon om je energie goed te bewaken.

A big part of self-love is being protective of your time and energy. When you say yes to something, you need to be careful that you’re not inadvertently saying no to yourself and your own needs.

Jim Kwik

6/ Leven naar mijn waarden

Je zelfvertrouwen neemt toe naarmate je meer leeft naar je eigen waarden. Zodra ik mijn voornaamste waarden ontdekte, besefte ik dat deze verschilden van het bedrijf waar ik voor werkte. Ik besloot dus voorgoed mijn ontslag in te dienen. Daarnaast zijn er ook een aantal vriendschappen tot een einde gekomen… De vriendschappen die zijn overgebleven, zijn echter veel sterker geworden. Daarnaast heb ik ook veel nieuwe vriendinnen leren kennen, met wie ik gelijkaardige waarden deel.

7/ Aangeven wanneer het niet oké is

Iedereen kende mij steeds als de ‘altijd positieve Laura’. Ik deelde enkel de positieve dingen, aangezien ik niemand tot last wilde zijn. Dit zorgde er echter voor dat ik het gevoel had dat ik zelf bij niemand terecht kon. In mijn omgeving kwam iedereen naar mij voor een luisterend oor, maar zelf kon ik bij niemand terecht…

Ik besefte echter dat dit niet enkel aan de andere personen lag. Elke keer als iemand vroeg hoe het met mij ging, antwoordde ik kort met ‘goed‘. Het gesprek werd dan ook weer snel gericht op hen. Ik vond het ongemakkelijk om over mezelf te spreken en ik wou niemand tot last zijn. Ik ontdekte echter dat mijn relaties met mijn vriendinnen soms oppervlakkig konden zijn. Er werd zelden gesproken over hoe wij ons ergens bij voelden… Stilaan begon ik te leren om soms ook over mezelf te spreken wanneer het niet goed ging. Er kwam een eerlijke balans, waarbij ik niet meer het gevoel had ook in mijn privégesprekken een psycholoog te zijn. Door aan te geven wanneer het minder goed was met mij, hebben mijn relaties veel meer diepgang gekregen. Hier ben ik nog steeds enorm dankbaar voor! 💕

Ondanks dat ik al deze stappen zelf ondernomen heb, besefte ik dat het een meerwaarde had kunnen zijn indien iemand mij in dit proces begeleid had. Dit is de reden waarom ik de volgende stap heb gezet:

8/ Coachen van hoogsensitieve vrouwen

Dankzij het coachen van hoogsenstieve vrouwen leer ik dagelijks nieuwe facetten van HSP kennen, voel ik hoe ik een toegevoegde waarde kan leveren en leer ik fantastische dames kennen. Het wordt dan ook steeds gemakkelijker om voornamelijk de mooie eigenschappen van HSP te ontdekken. Het voornaamste voordeel van het coachen, is dat ik mijn talenten als hoogsensitief persoon kan inzetten. En let wel, hiermee bedoel ik zeker niet dat elke hoogsensitief persoon coach moet worden 🙃

Ik geloof echter wél dat je een hobby en/of job kan vinden waarin je hoogsensitieve kenmerken net een meerwaarde zijn, in plaats van een last.

Door het delen van mijn verhaal en info over HSP, hoop ik anderen te laten inzien dat dit een mooie persoonlijkheidseigenschap is. Het is een eigenschap die je zelfs kan inzetten als een talent. Ik ben enorm dankbaar dat mijn ervaring met een burn-out geleid heeft tot het punt dat ik blij ben met wie ik ben.

Mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen te helpen om zichzelf te durven zijn. In plaats van je steeds aan te passen, te ontdekken wie je écht bent. En meer zelfs, deze persoon leuk te vinden en hiervan te houden.

Indien je graag meer informatie wilt over HSP, kan je mijn gratis e-book ‘HSP Gids voor beginners‘ downloaden.

Heb je nog een persoonlijke vraag voor mij? Dan kan je mij altijd contacteren via Instagram.

Geef een antwoord