Je bekijkt nu Ik ben hoogsensitief… Wat nu? 

Ik ben hoogsensitief… Wat nu? 

Het kan soms enige tijd duren tot je tot de ontdekking komt dat je hoogsensitief bent. Wanneer je hier voor het eerst mee geconfronteerd wordt, kan dit best overweldigend zijn. In dit artikel wil ik je alvast graag een eerste antwoord geven op je vraag: Ik ben hoogsensitief… Wat nu?

Over het algemeen zijn er volgende reacties te herkennen wanneer je ontdekt dat je mogelijks hoogsensitief bent:

  • Slachtofferhouding: ‘Zie je wel, dat is de reden waarom alles zo moeilijk loopt in mijn leven..’ Alles wat er in je leven zou zijn misgelopen, is volgens jou het gevolg van je hoogsensitiviteit. Deze reactie zorgt ervoor dat dat je je verantwoordelijkheid niet neemt, je durft je problemen niet aan te pakken en gaat niet over tot actie.

  • Superioriteitsgevoel: ‘Anderen begrijpen me niet doordat ze zelf niet hoogsensitief zijn.’ Bij deze reactie voel je je meer dan anderen. Ook dit gaat ervoor zorgen dat je geen actie zal nemen om op een positieve manier om te gaan met je hoogsensitiviteit.

  • Mogelijkheid tot groei:Oké, ik ben blijkbaar hoogsensitief. Hoe kan ik hier op een positieve manier mee omgaan voor mezelf en mijn omgeving?’ Deze reactie toont aan dat je beseft dat je anders functioneert en dat je wenst actie te nemen om ermee aan de slag te gaan. Het is ook deze reactie die plaats maakt voor zelfacceptatie en stabiliteit.

HSP kan er inderdaad (mede) voor zorgen dat je vastloopt in je leven, werk en/of relaties zolang je je hier niet bewust van bent. Dit kan ertoe leiden dat je je hoogsensitiviteit als een probleem of last gaat ervaren.

Vaak zie je dat HSP’ers één van de eerste twee reacties hebben wanneer ze bewust worden van hun sensitiviteit. Vervolgens kan de derde, ook de meest constructieve, reactie naar boven komen door bewust met je hoogsensitiviteit aan de slag te gaan.
Met de volgende vier stappen kan je tot zo’n constructieve houding komen:

Zelfkennis

Als ‘net ontdekkende HSP’er’, weet je vaak nog niet wat hoogsensitiviteit inhoudt en welk effect dit kan hebben op je leven. Stap één is dus om meer informatie te verkrijgen over wat HSP precies inhoudt. Zo zijn er bepaalde onderzoekers zoals Elaine Aron en Elke Vanhoof die reeds verschillende boeken hebben geschreven over hoogsensitiviteit. Daarnaast zijn er online ook veel andere artikels te vinden. Indien je deze stappen niet alleen wilt ondernemen, zijn er ook de HSP Praatcafées die georganiseerd worden door HSP Vlaanderen. Hierbij kan je in contact komen met andere HSP’ers, die net als jou nog met veel vragen zitten ivm deze eigenschap. Deze eerste stap zal je helpen om te weten te komen wat HSP precies inhoudt en hoe je ermee kan omgaan. Zodra je hier meer over leert, kan je ook vanzelf leren hoe om te gaan met deze gevoeligheid van geest en lichaam.

Herkaderen van ervaringen

Zoals eerder vermeld, kan je als ‘nieuwe HSP’er’ moeilijkheden hebben om ook de positieve eigenschappen te zien. De kenmerken die namelijk voor jou het meest in het oog springen, zijn het ‘anders voelen’ en de mogelijke uitdagingen die bij je sensitiviteit komen kijken. Deze voelen natuurlijk niet zo positief..
Het is belangrijk om inzicht te krijgen op de invloed van de maatschappij en je opvoeding hoe je zelf kijkt naar hoogsensitiviteit. Tijdens deze stap is het van belang om te ontdekken hoe hoogsensitiviteit in bepaalde situaties ook positieve resultaten kan opleveren.

Helen van emotionele wonden

Veel HSP’ers hebben als kind trauma’s opgelopen doordat hun omgeving niet zo positief gereageerd heeft op hun hoogsensitiviteit. ZIj hadden meer last van de problemen thuis of op school en hebben hieronder geleden. Uiteraard reageert elk persoon hier anders op en is de één persoon meer beschadigd geraakt dan de ander. Het is echter wel van belang dat er innerlijk werk wordt gedaan in de vorm van therapie, counseling of gesprekken met anderen.
Van belang is wel dat je een persoon vindt die ook je hoogsensitiviteit erkent.

Balans vinden tussen actie in de buitenwereld en zich terugtrekken in de binnenwereld

Als HSP’er kan je snel overweldigd geraken, gezien de vele prikkels die je opvangt en verwerkt. Ondanks dat je graag actief wil zijn en betrokken in de wereld om je heen, is het ook nodig dat je af en toe tijd neemt voor jezelf om je op te laden. Het vinden van deze balans kan soms moeilijk zijn, maar dit zal voor jou de beste keuze zijn. 

Twijfel jij nog of je hoogsensitief bent of niet? Aan de hand van de HSP zelftest kan je een eerste indicatie krijgen of je hoogsensitief bent.

Wil je graag meer weten over wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en hoe je hiermee kan leren omgaan?

Dan kan mijn e-book Ik ben hoogsensitief… Wat nu?’ je alvast helpen bij het zetten van deze eerste stappen. Ondanks dat ik in dit e-book uiteraard vertel wat hoogsensitiviteit inhoudt, is dit niet mijn voornaamste doel. In dit e-book wil ik je namelijk vooral de tools geven die je kunnen helpen om te weten welke stappen je kan nemen om je hoogsensitiviteit te leren omarmen.

Bij mijn aanbod kan je ook ontdekken op welke andere manieren ik jou hierin kan helpen.

Veel liefs, 

Laura

Geef een reactie