Je bekijkt nu Extravert én hoogsensitief… Kan dat wel?
HSS

Extravert én hoogsensitief… Kan dat wel?

Gedurende mijn eerste maanden dat ik mijn praktijk voor hoogsensitieve mensen had opgestart, hadden heel wat kennissen uit nieuwsgierigheid de HSP zelftest gedaan. Enkelen waren dus ook zeer verbaasd wanneer bleek dat ze toch wel wat kenmerken vertoonden van deze eigenschap… ‘Hoe kan dit Laura? Ik ben extravert? Je kan toch niet extravert zijn én hoogsensitief?’

Jawel hoor, dat kan dus wel 🙂

De twee typen HSP

Uiteraard is niet elke hoogsensitieve persoon hetzelfde. Ook HSP’ers hebben een unieke, eigen persoonlijkheid ongeacht de vele gemeenschappelijke eigenschappen. Uit onderzoek blijkt echter wel dat we HSP’ers in twee groepen kunnen indelen, die duidelijk van elkaar verschillen.

De grootste groep, ongeveer 70%, zijn personen die van nature rustig en introvert zijn. Deze personen zijn vaak gelukkig met een rustig leven, waarbij er veel ruimte is voor reflectie en zullen dan ook niet snel een impulsieve of risicovolle beslissing nemen.

De overige 30% is echter meer extravert. Deze personen hebben net behoefte aan spanning en nieuwe ervaringen. Deze personen worden in de literatuur ook wel ‘High Sensation Seekers’ (HSS’ers) genoemd.  Hun optimaal arousalniveau is dus zeer beperkt: Aan de ene kant vervelen ze zich zeer snel (HSS eigenschap), maar aan de andere kant geraken ze snel overprikkeld (hoogsensitieve eigenschap). Het lijkt wel of ze steeds met één voet op het gaspedaal staan en één op de rem. Voor HSP’ers die deze nood aan nieuwe prikkels hebben, kan het vinden van balans een nog moeilijkere uitdaging zijn.

High Sensation Seekers ontmoeten graag mensen, gaan graag op reis en houden van emotionele of fysieke uitdagingen. Voor HSS’ers kan het dus soms ook vreemd lijken indien blijkt dat ze hoogsensitief zijn. Voor deze personen is het eens zo belangrijk om na een uitdagende periode genoeg herstelperiode in te plannen.

En wat als je niet hoogsensitief bent?

Dit onderscheid tussen HSS en niet-HSS komt ook voor bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Dit betekent dat we dus 4 typen van personen kunnen onderscheiden, op basis van de kenmerken High Sensation Seeker en hoogsensitiviteit.

Wordt het nu wat ingewikkeld? 🙂

Het volgende schema kan je helpen om een overzicht te krijgen over deze 4 type personen die we op basis van deze informatie kunnen indelen:

Hoe kan je nu weten of je een HSS’er bent?

Via de High Sensation Seeker test kan je een indicatie krijgen of je een HSS’er bent of niet. Uiteraard is dit enkel een indicatie.

Tips voor hoogsensitieve HSS’ers

Zoals reeds eerder vermeld, kan het voor hoogsensitieve HSS’ers een uitdaging zijn om de balans te vinden tussen rust en nieuwe prikkels ontdekken.
Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Bewustzijn: Doe de test. Is er werkelijk een indicatie dat je HSS en HSP eigenschappen hebt? Indien ja, informeer jezelf! Leer meer over beide eigenschappen en hoe dit een invloed heeft op jouw leven.
  • Aanpassing levensstijl: Zodra je bewust bent van zowel je nood aan prikkels, als je nood aan voldoende rust, kan je je levensstijl een nieuwe vorm geven. Probeer je dagen namelijk zo in te delen, dat je iets uitdagends of nieuw kan doen, waarbij je erna ook een periode van herstel inplant. Zo kan je er bijvoorbeeld aan denken om tijdens een lange vakantie ook (halve) dagen van rust in te plannen. Wees je lichaamssignalen voor!
  • Zoek uitdaging in routinetaken: Bij HSS’ers komt het vaak voor dat ze snel een nieuwe job zoeken, gezien het gebrek aan uitdaging. Uiteraard is het voor je persoonlijke groei belangrijk dat je nieuwe dingen leert in je functie.. De repetitieve taken horen er echter ook bij. Ipv je te laten ontmoedigen door deze taken, kan je voor jezelf nagaan hoe je deze taken uitdagender of efficiënter kan maken. Misschien is er wel een manier om de taak te automatiseren? Accepteer echter het feit dat in elke functie er een aspect van repetitie aan bod komt.

HSS vs overlevingsmodus

Let wel, er is een duidelijk onderscheid tussen nood hebben aan prikkels en je continu in een staat van alertheid bevinden. Bij high sensation seeking voel je dat je nood hebt aan nieuwe ervaringen op te doen. Dit betekent niet dat je deze nieuwe prikkels 100% van de tijd nodig hebt. Indien je merkt dat je het moeilijk vindt om stil te zitten, kan het ook zijn dat je lichaam zich in een overlevingsmodus bevindt. In mijn gratis video Gezonde geest in een gezond lichaam vertel ik je hier graag meer over.

Wil je graag wat meer kennis opdoen over hoogsensitiviteit en hoe je hiermee kan omgaan? Dan raad ik je ook mijn e-book Ik ben hoogsensitief… Wat nu? aan.

Op de website van HSP Vlaanderen kan je ook steeds meer info terugvinden, alsook activiteiten.

Liefs,

Laura

Geef een reactie