Je bekijkt nu Hoe kan je als HSP’er omgaan met overprikkeling?

Hoe kan je als HSP’er omgaan met overprikkeling?

Aaaah de wondere wereld van hoogsensitiviteit. Als HSP’er krijg je zoveel mooie (en soms ook minder mooie) prikkels binnen, did anyone hear ‘filter’? Een filter, daar is geen sprake van bij HSP’ers, maar waar gaan al die inkomende prikkels dan naartoe? Wel, die moeten verwerkt worden,
en als HSP’er verwerk je die ook nog eens op een dieper niveau. Verwerk je minder dan dat er binnenkomt, dan geraak je overprikkeld. Zelfs onschuldige situaties, zoals een onverwacht bezoekje bijvoorbeeld, kunnen lichamelijke stressreacties uitlokken, waardoor overprikkeling ontstaat. In dit artikel vertel ik je graag hoe je als HSP’er met overprikkeling kan omgaan.

Overprikkeling komt voor in twee vormen. Enerzijds is er acute of kortdurende overprikkeling, welke bijna onvermijdelijk is. Deze komt voor wanneer je als HSP’er te lang doorgaat met een activiteit die voor jou (na verloop van tijd) ongezond is. Je lichaam heeft signalen getoond van overprikkeling, maar jij hebt die niet opgepikt en daarom ben je gewoon doorgegaan dat het een lieve lust is.

Anderzijds is er chronische of langdurige overprikkeling waarbij meerdere overprikkelingsfactoren te lang aanhouden. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie in je lichaam, and you don’t want that, want dat kan je gedrag volledig gaan veranderen, denk maar aan burn-out of depressie.
Mogelijke situaties die overprikkeling met zich kunnen meebrengen zijn het ervaren van onrecht, een strikte deadline, negatieve feedback, een emotioneel belastende omgeving (denk maar aan conflicten of ruzie)… En ga zo maar door. Doe er dan nog lawaai en drukte bij, en het hek is helemaal van de dam.

Beter voorkomen dan genezen

Ondanks dat kortdurende overprikkeling haast onvermijdelijk is, kan je wel leren om vroegtijdig jouw eigen persoonlijke overprikkelingssignalen op te pikken. Naarmate je deze beter herkent, kan je ook voorkomen dat overprikkeling te lang aanhoudt. De uitdaging hier is dat je dit zelf moet ontdekken. Wat ik als coach wél kan doen is meegeven waaraan ik bij mezelf overprikkeling herken. Ik ervaar dan vooral lichamelijke onrust, een soort gejaagd gevoel, en vaak gaat dit ook nog samen met hoofdpijn of keelpijn (of beide tegelijk). Mogelijke andere signalen die je kan ervaren bij overprikkeling zijn:

  • Gespannen spieren
  • Niet helder kunnen nadenken
  • Overanalyseren van opmerkingen en feedback
  • Slecht slapen
  • Alleen willen zijn

Probeer te voelen wat je voelt.

Door connectie te maken met je lichaam herken je lichamelijke signalen sneller. Maar hoe dan? Door aan yoga of pilates te doen of door jezelf af te zonderen en een bodyscan te doen (zie afbeelding ⤵️) krijg je meer inzicht in wat je precies voelt. Wat ik mijn coachees ook soms aanraad, is het bijhouden van een dagboek. Ga na hoe je je lichamelijk en emotioneel voelt en schrijf het op. Zo leer je herkennen welke situaties overprikkeling uitlokken en welke signalen er zich dan voordoen.

Hoe je als HSP'er overprikkeling kan vermijden
Bodyscan

En als je toch moet genezen?

Merk je dat je toch overprikkeld bent geraakt? Hieronder geef ik je nog enkele tips om te ontprikkelen:

  • Me-time: Tijd voor jezelf is belangrijk om prikkels te kunnen verwerken. Een badje nemen of sporten kan bijvoorbeeld al helpen. Wandelen in de natuur is voor veel HSP’ers ook rustgevend.
  • Ademhalingsoefeningen: Voor mij werkt de 2-8-4 methode heel goed. Adem 2 seconden in, hou 8 tellen vast en adem 4 tellen uit. Herhaal dit een paar keer.
  • Frisse lucht: Wat ook helpt is je handen onder ijskoud water houden. Koude verheldert je geest.
  • Limiteer schermgebruik: Je GSM stuurt non-stop prikkels uit. Als je deze inkomende prikkels kunt limiteren, ben je al een stap in de goede richting.

Ook hier geldt weer dat de methodes zeer persoonlijk zijn. Zoek dus wat voor jou het beste werkt en pas dat toe, van zodra je de eerste signalen van overprikkeling herkent.

Wil je graag meer leren over hoogsensitiviteit? Dan kan je je aanmelden voor het gratis ebook ‘HSP Gids voor beginners‘.

Indien je graag ondersteuning zoekt om te leren omgaan met mogelijke uitdagingen van HSP, kan je ook steeds een kennismakingsgesprek inplannen.

Liefs,

Laura

Geef een antwoord