Je bekijkt nu Hoe kan je overprikkeling voorkomen?
Childpose

Hoe kan je overprikkeling voorkomen?

In dit artikel geef ik je tips over hoe je als hoogsensitief persoon overprikkeling kan voorkomen in periodes van angst.

Gelukkig hebben we dergelijke periodes nog niet veel meegemaakt de voorbije jaren.. Deze bijzondere periode van het coronavirus kan voor hoogsensitieve personen een hele uitdaging zijn. Naast je eigen angsten, kan je misschien ook wel de angst bij geliefden in je omgeving voelen, of zelfs de angst op social media.

Toen er mij gevraagd werd hoe ik hier als hoogsensitief persoon mee omging, heb ik hier een video van gemaakt, alsook dit artikel.

Tip 1: Bepaal je baseline

Sta een kwartier vroeger op om tijd te nemen voor jezelf. Tijdens dit kwartiertje voor jezelf, dien je jezelf één vraag te stellen: ‘Hoe voel ik mij vandaag?’ Schrijf dit antwoord ook neer. Ben je moe? Ben je blij dat de nieuwe dag is aangebroken? Voel je ergens spanning? Schrijf het neer. Dit is je baseline voor de rest van de dag. Als je doorheen de dag opeens ontdekt dat je gevoel plots verandert, kan dit een teken zijn dat je gevoelen van anderen aan het overnemen bent. Dit kan zijn door in gesprek te zijn met iemand,of door je social media te scrollen.

Zodra je merkt dat je gevoelens van anderen aan het overnemen bent, word je je hier van bewust en stel je jezelf de vraag om deze gevoelens terug los te laten. Klinkt simpel, niet waar? Door er alleen aan bewust van te worden dat deze gevoelens misschien niet bij jou horen, kan het al makkelijker zijn om deze los te laten.

Tip 2: Ademhaling

Deze tip heb ik al eens gegeven in een voorgaand artikel, namelijk Hoe kan je loslaten bij HSP. Door bewust adem te halen, geef je je lichaam namelijk de kans om in rustmodus te komen. De ratio die ik hierbij voorstel is 1-4-2. Dit betekent 1 tel inademen, 4 tellen vasthouden en 2 tellen uitademen. Door langer uit te ademen, treedt je lichaam in actie om bepaalde slechte stoffen los te laten.

Tip 3: Beperk prikkels

Misschien heb je de neiging om continu online te zijn, zodat je op de hoogte kan blijven van de nieuwsupdates. Indien je echter dit heel de dag wilt gaan bijhouden, is het heel moeilijk om je aandacht te focussen op iets anders. Wat ik aanraad, is om op bepaalde vaste momenten in je dag het nieuws te checken. Voor mij is dat bijvoorbeeld ’s avonds. Op deze manier blijf ik op de hoogte van wat er speelt, maar geef ik mijn geest ook de ruimte om aandacht te geven aan andere zaken.

Daarnaast zal je misschien ook al gemerkt hebben dat social media de laatste dagen zeer veel angstberichten bevat. Daarnaast kunnen sommige personen door onmacht anders reageren dan je zou verwachten… Indien je op zoek bent naar connectie deze periode, is dat zeer menselijk. Wees echter selectief. Facetime bijvoorbeeld met goede vriendinnen of je familie. Deze connectie zal je wellicht meer positieve energie bezorgen.

Tip 4: Mediteer

Voor diegenen die hier al een gewoonte van hebben gemaakt: Super! Probeer dit dan dubbel zo vaak te doen deze periode.. Voor diegene die hier nog geen ervaring mee hebben: Er bestaan momenteel al zeer veel apps die je kunnen leren om te mediteren. Apps die ik heel graag gebruik zijn InsightTimer en Synctuition. Op InsightTimer kan je ook een gratis meditatie (Bladeren in een stroom) van mij terugvinden, die geschikt is voor beginners. Op Synctuition heb je niet zoveel gratis opties, maar je voelt wel snel het ontspannende effect door de specifieke muziek die ze gebruiken. Voor deze laatste dien je een koptelefoon te gebruiken.

Tip 5: Ontspanning

Deze periode waarin we niet goed weten hoelang de situatie zal aanhouden, is het eens zo belangrijk om goed te ontspannen. Misschien ben je het niet gewoon om veel thuis te zitten.. Toch kan het nuttig zijn om eens een lijstje te maken van mogelijke dingen die je thuis zou kunnen doen om te ontspannen. Voor sommige personen is dit lezen, Netflixen, gezelschapsspelletjes spelen, in de tuin werken, tekenen, schrijven, kleuren, etc. Indien je echt niks kan bedenken, kan je misschien eens terugdenken aan de periode dat je een kind was. Wat deed je graag als kind? En heb je de mogelijkheid om dit ook als volwassene thuis te doen?

Tip 6: Frisse lucht

Misschien wil je momenteel helemaal niet buitenkomen uit angst en dat is OK. Weet wel dat we allemaal frisse lucht nodig hebben. Je huis goed verluchten is dus een must! Indien je een tuin hebt, kan het misschien ook wel leuk zijn om in de tuin te eten?
Voor diegenen die wel naar buiten wensen te gaan: Gaan wandelen of gaan lopen kan zeker deugd doen!

Dit waren enkele tips die ik ook zelf toepas om te voorkomen dat ik overprikkeld geraak. Hopelijk waren ze waardevol voor jou. Onderaan vind je ook de link naar de volledige video.

Zijn er bepaalde tips die jij nog zou toevoegen aan deze lijst? Laat het mij dan zeker weten door te connecteren op Instagram!

Geef een antwoord