Meest gestelde vragen over hoogsensitiviteit

Ondanks dat er gelukkig al meer gedeeld wordt over hoogsensitiviteit, bestaan er toch nog wel wat vragen over dit kenmerk.

Op deze pagina probeer ik je een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen met betrekking tot hoogsensitiviteit.

 

Wat is de oorzaak van hoogsensitiviteit?

Je kan niet opeens hoogsensitief worden, aangezien het een eigenschap is waarmee je geboren wordt. Kortom: Je bent het of je bent het niet. Uit onderzoek blijkt dat er een genetische component is: wellicht is ook je mama en/of papa hoogsensitief. Ben je eigenlijk op zoek naar meer informatie aangezien je vermoedt dat je kind hoogsensitief is? Ga dan ook eens na of je misschien bij jezelf de kenmerken van HSP herkent.

Kan je hoogsensitiviteit behandelen?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een persoonlijkheidskenmerk. Een behandeling bestaat er dus niet. Indien je veel negatieve gevolgen ervaart van je hoogsensitief zijn, zoals bijvoorbeeld snel moe zijn, energie van anderen overnemen, het moeilijk kunnen loslaten etc., heb je misschien nog niet geleerd hoe om te gaan met deze eigenschap. Dankzij coaching kan je wel leren om je leven op een andere manier in te delen zodat je er minder negatieve gevolgen van draagt. Daarnaast kent hoogsensitiviteit ook veel positieve eigenschappen die je verder kan ontwikkelen. Aan de hand van coaching kan je leren om van HSP als klacht, te groeien naar HSP als kracht.

Kan je hoogsensitiviteit vergelijken met autisme?

Hoogsensitiviteit en autisme hebben de gevoeligheid voor externe prikkels gemeenschappelijk. Deze overeenkomst maakt dat het soms moeilijk is om een onderscheid te maken tussen beiden. Toch betekenen de twee kenmerken niet hetzelfde. Bij personen met autisme wordt informatie niet persé dieper, maar wel anders verwerkt. Waar hoogsenstitieve personen snel het gevoel van overprikkeling kunnen ervaren, kan er bij autisme sprake zijn van zowel over- als onderprikkeling. Deze onderprikkeling kan net maken dat het voor personen met kenmerken van autisme, het net heel moeilijk kan zijn om te voelen wat er zich vanbinnen afspeelt. Een ander groot onderscheid is dat personen met kenmerken van hoogsensitiviteit zich heel makkelijk kunnen inleven in anderen, als in: Ze kunnen bijna voelen wat er bij de ander speelt. Ondanks dat mensen met kenmerken van autisme wel medeleven kunnen vertonen met een ander, zullen ze niet op eenzelfde wijze zich kunnen inleven als een persoon met kenmerken van hoogsensitiviteit dit doet.

Komt hoogsensitiviteit vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?

Hoogsensitiviteit komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Wat maakt dan dat het lijkt dat het meer bij vrouwen voorkomt? Je goed kunnen inleven in anderen, het zorgen voor anderen, het ervaren van sterke emoties etc., worden tot op de dag van vandaag nog als ‘vrouwelijke eigenschappen’ ervaren in onze maatschappij. Het stereotype beeld en dus ook de verwachtingen die we hebben van mannen, komen niet overeen met de kenmerken van hoogsensitiviteit. Dit zorgt dus voor een extra uitdaging voor hoogsensitieve mannen, waardoor ze er vaak niet voor durven uitkomen dat ze HSP zijn.

Hoe kan je weten of je hoogsensitief bent?

Om een eerste indicatie te krijgen of je hoogsensitief bent, kan je de HSP zelftest doen. Deze geeft je alvast een indicatie of je hoogsensitief zou kunnen zijn of niet. Indien je bij een professional een uitgebreide test wilt laten doen, raad ik je aan om op HSP Vlaanderen een HSP coach in je buurt te vinden.